Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Кипър ще посрещнат Великден с пасхална служба на български език

Снимка: БТА

Сънародниците ни в Кипър посрещат Великден с Пасхална служба, изнесена тази нощ на български език от български свещеник. Засилени проверки в цялата страна извършва полицията в днешния ден заради опасността от пожари от великденските традиции в Кипър.

Празничната Великденска литургия на български език ще отслужи българският свещеник отец Станислав Симеонов в църквата „Света Троица“ в град Паралимни, на югоизточния бряг на острова. Тази традиция в Кипър е от 10 години.

Допълнителни патрули на полицията са по улиците днес, за да предотвратят инциденти, свързани с нерегламентираното палене на традиционните великденски огньове и масовото използване на пиротехнически изделия през тази нощ. 

В почти всеки квартал и по селата младежки групи издигат клади, на които се изгаря чучелото на Юда, а пиратки и бомбички отбелязват Възкресението.

През седмицата училищата бяха инструктирани да премахнат всички лесно запалими предмети, дори дървените пейки, от своите дворове.

От Управлението на горите напомниха, че изсичането на дървета за използването им за великденските огньове е незаконно и се наказва с глоба до 5000 евро и/или затвор до 1 година.

По-рано тази седмица полицията арестува 23-годишен мъж от Лимасол, след като откри в дома му 2000 петарди.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна