Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За традициите в модерни времена:

Доц. Веселка Тончева: Великден е събуждането на новия живот!

2
Доц. Веселка Тончева
Снимка: Личен архив
Вярваме, че сте посрещнали празника така, както повелява нашата си българска традиция. Нека трапезата ви да е пълна и около нея да са най-близките ви хора. Традициите са за това, за да се спазват и ги учим от поколенията преди нас. Времето обаче е заличило доста от обредите на нашите предци по великденските празници.

"Великден е може би един от най-големите празници за българите, много светъл и чакан празник, но не само поради християнския канон и православната вяра на българите, а защото има своите основания и в предхристиянските представи и вярвания, разказа в "Нощен Хоризонт" доц. Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН. Тя разказва запазили ли са се през годините и особено днес в модерните времена традициите, които някога българите са спазвали по Великден.

Доц. Веселка Тончева

"Великден е свързан и с възкръсването на природата, възраждането, началото на земеделския сезон, събуждането на новия живот.

Балканските народи често казват - "Излязохме от зимата, оцеляхме и тази зима", всичко започва да зеленее и в този смисъл празникът освен Въскресение Христово е и възраждането на новия живот, каза още тя.

"Традиционните ритуали като боядисването на яйцата е оцеляло и до днес от нашите предци, като обредните хлябове са заменени от козунаците, част от празнуването днес обаче сме загубили.

И това хората на мегдана в трите празнични Великденски дни. Те са се играели в центъра на селото, след Великден, те са били много важни за общността, така както вече е можело да се хапне нещо блажно, яйца, постът е свършил.

Те създават празничност, място за общуване на момите и ергените, на тях, особено във втория ден, младите хора са си разменяли яйца, това се е наричало христосване, това е било знак за показване на привличане.

В по-стари времена дори тези хора са били разделени - мъжки и женски.

Друг много хубав и важен момент е, че в тези празнични дни хората са се обличали с нови дрехи, с нови премени. Дори и най-бедните.

Дори два пъти в деня са се носили нови дрехи - това е израз на новото, на пречистването, на това момата да се хареса и да се задоми, израз за по-добрите идващи дни, в които къщата ще е пълна с деца, сподели още доц. Тончева.

Тя разказва още за Великденската люлка и митът за Змеят, който краде момата, за обредните игри в Югозападна България, за силата на червеното яйце!

Всичко е свързано с това да бъдеш препазен от лошото, от страшното.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна