Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпускат контролирано язовир "Студена"

Язовир "Студена"
Снимка: архив

Падналите дъждове и продължаващато снеготопене значително повишиха нивото на язовир „Студена” през последните дни. Само за едно денонощие – на 4 срещу 5 май, водният обем е увеличен с около 1 млн. куб. метра.

През почивните дни е направен опит да се изпускат по-големи водни количества, но реката в село Студена е повишила много нивото си, което е наложило да се изпуска по-малко вода от язовира, съобщи управителят на ВиК – Перник Борислав Иванов. Ситуацията е била обсъдена на среща с областния управител Людмил Веселинов и кмета на Перник Станислав Владимиров.

Към момента обемът на язовира намалява значително, като към този час на деня е около 24, 2 млн. куб. м. при капацитет 25.2 млн. куб. м. Контролирано се изпускат по 5300 куб.м/сек. Предвид предстоящите интензивни валежи ще се предприемат действия в критичните точки по поречието на реката в село Студена, за да може, ако се наложи изпускане на по-големи количества вода от язовира, да не се стига да аварийни ситуации.

В останалата част на река Струма към момента нивата са ниски и не се очаква съществено повишаване през следващите дни, каза Иванов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна