Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ отменят експортни лицензи на Intel и Qualcomm за доставка на чипове за Huawei

Снимка: Алами/Ройтерс

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е решила да анулира някои експортни лицензи, които позволяваха на технологичните компании Intel Corporation и Qualcomm Incorporated да доставят полупроводникова техника на китайския гигант Huawei Technologies Co., съобщи във вторник "Файненшъл таймс", цитирайки лица, запознати с въпроса.

Според източниците на финансово издание, решението на Министерството на търговията на Съединените щати ще удари доставките на чипове за лаптопи и телефони на китайската компания. Министерството на търговията потвърди пред "Файненшъл таймс", че е "отнело определени лицензи за износ към Huawei", но без да уточнява кои американски компании ще бъдат засегнати.

"Ние непрекъснато оценяваме как нашите надзори могат най-добре да защитят националната ни сигурност и интересите на външната политика, като вземаме предвид постоянно променящата се среда на заплахи и технологичния пейзаж. Като част от този процес, както сме правили в миналото, понякога отменяме лицензи за износ", обясни говорител на министерството.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна