Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин: Китай и Унгария започват "златно пътешествие"

Си Цзинпин и Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай и Унгария започват "златно пътешествие", заяви китайският лидер Си Цзинпин след среща в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан. Унгария е третата и последна точка в европейското турне на Си, който посети по-рано Франция и Сърбия. 

Си Цзинпин посочи, че отношенията между двете страни са се развили до "всеобхватно стратегическо партньорство". Орбан добави на свой ред, че това означава разширяване на двустранното сътрудничество и в ядрената енергетика. 

Пекин и Будапеща ще продължат с изграждането на ключови проекти, сред които реконструкцията на железопътната линия Будапеща - Белград, каза още Си.

Проектът на стойност над 2 милиард долара се финансира със заем от Китай и е част от амбициозната инициатива на китайския лидер "Един пояс, един път" за транспортно свързване на Азия с Европа и Африка.

След срещата двете страни подписаха 18 двустранни споразумения, съобщи унгарският министър на външните работи Петер Сиярто. 

Предстои изграждането на железопътна линия около Будапеща, която да улесни транспортирането на произведените в китайски фабрики в Източна Унгария стоки до Западна Европа. 

Планира се изграждането и на скоростна жп връзка между центъра на Будапеща и летището. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна