Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Бранислав Сланчев: Украинците ще успеят да спрат руснаците, но няма да е лесно

"Не виждам признак в Америка да изостави Украйна или Източна Европа. Руснаците напират, а европейците не могат да се организират да помогнат да бъдат спрени"

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"На украинците им трябват повече хора. Ще успеят да спрат руснаците, но няма да е лесно".

Това заяви пред БНР проф. Бранислав Сланчев, преподавател по международни отношения и военно дело в Калифорнийския университет в Сан Диего, в коментар за новата офанзива на руснаците в Харковска област. Според него е рано е да се каже каква е целта:

"Те могат да бъдат няколко. Едната е превземане на Харков. Харков си беше една от целите от самото начало. Спокойно може да бъде опит да си постигнат първоначалните цели. Харков го бомбардират безмилостно от месеци. Една от причините е да накарат много хора да напуснат града, с което руснаците да си улеснят нападението. Засега украинците са ги спрели. Това ни води към втория вариант - не толкова, че се опитват да превземат Харков, една от другите цели, които могат да преследват руснаците, е да отклонят сили от Донбас, където им е основната атака. Въпреки че руснаците превзеха няколко села и градчета, все пак атаката продължава и е доста опасно там за украинците. Украинците се борят сериозно. Нападението на руснаците там е с цената на огромни жертви". 

Според него украинците ще се справят с още един фронт. До момента във войната руснаците са загубили 3000 танка, подчерта професорът. 

"Въпреки че руските ресурси са огромни, не са бездънни. Това им бяха най-добрите танкове, най-добрата артилерия. Това, което в момента пращат на фронта, не е толкова добро".

В интервю за предаването "Събота 150" проф. Сланчев изказа мнение, че украинците ще могат да спрат руснаците, но ще е трудно. Той подчерта обаче, че те имат два основни проблема. Единият е, че Западът много е забавил оръжието. А вторият - че украинците по вътрешни и политически причини забавиха втората вълна от мобилизацията, която все още не са провели. По думите му на тях им трябват повече хора.

"Напредъкът на руснаците през последните няколко месеца е когато украинската армия е в най-слабото си състояние, изтощена от опита за атака от миналата година, без оръжия и доставки, без снаряди, без допълнителна мобилизация, без нищо. Този отчаян напън на руснаците все пак не доведе до разпадане на фронта и т.н. Сега фронтът само ще укрепва. Ще отнеме време - може би до средата на лятото - началото на есента ще е много тежка ситуацията, защото много от нещата ще отнеме време да се доставят. Те тръгнаха, но украинците трябва да подготвят ресурси, хора, не е само до оръжието там". 

По думите му Ф-16 ще влязат във войната, а Владимир Путин няма да успее да предотврати това. Според него трябва да сме много внимателни, когато говорим за ядрени заплахи на руснаците към Запада:

"Те създават информационна среда, която помага на политици, които не искат да помагат на Украйна, които ги е страх от Русия, да популяризират това мнение, че руснаците ще използват ядрено оръжие и съответно трябва да се избегне ескалация на всяка цена. И тази цена е Украйна и те са готови да я платят".

Професорът е категоричен, че руснаците не са си променили ядрената политика и не са се подготвяли за използване на ядрено оръжие. Никой не го иска това, отбеляза той.

Според него "Западът е в глуха отбрана" в момента. Той смята, че не може да се вярва на Путин, когато казва, че е готов да преговаря

"В момента войната се развива в полза на руснаците. Той е на път да си завладее териториите, които иска".

"Не виждам признак в Америка да изостави Украйна или Източна Европа. Европейците могат да не успеят да се съвземат, но според мен американците се взеха малко в ръце и разбраха, че е много опасно това да изоставят нещата на самотек, защото руснаците напират, а европейците не могат да се организират да помогнат да бъдат спрени", коментира още специалистът по международни отношения.

Цялото интервю на Деян Йотов с проф. Бранислав Сланчев в предаването "Събота 150" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна