Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи

И днес има хора, които са виждали принцесата

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи. Според преданията, девойката е водила съпротивата на местните хора при завладяването на планината от османските турци и от кръвта й са израснали красивите пролетни цветя.
Момичето е описвано с дълга руса коса и бяла роба, което води бял кон или държи меч. И до днес тези легенда, в различни варианти, се разказва в България, Гърция и Турция.


Божурите цъфтят в началото на май. Това е времето, когато хората в Източните Родопи си спомнят легендата за принцесата, от която се появили тези цветя. Преданието е запазено сред мюсюлманите в района на Кърджали. В продължение на години Мухарем Мухарем събира невероятните разкази. Той е секретар на читалището в село Звиница и страстен краевед. За първи път чул легендата за жената воин в гръцкото село Руса. Там, според местните, момиче с името Саръкъз влязло в битка със Саид Али - един от завоевателите на Родопите.

Легендата се разказва и от алианите в района на Кърджали и Момчилград. Тя е свързана със средновековна крепост, чиито руини днес се извисяват близо до Кърджали.

Не е за вярване, но и сега има хора, които са виждали принцесата. Невероятно звучат техните разкази как преди изгрев слънце се появява жена в бяла риза, с дълга до земята руса коса и с меч в ръката. Тя водила бял кон, напоявала го на селската чешма и после изведнъж изчезвала. На точно тези разкази се натъкнал археологът от музея в Кърджали Милен Камарев. Преди повече от 10 години той провеждал разкопки край село Скалище, където проучвал средновековен некропол, станал известен в медиите като Гробището на магьосниците.


В средата на 14 век по долината на река Арда имало 6 големи града. След превземането на Димотика в днешна Гърция, завоевателите тръгнали срещу течението на реката в опит да покорят тези градове. Разказва се, че това отнело над 2 десетилетия. 

Няма писмени източници кой е водил съпротивата на българите. Но легендата на принцесата воин още е жива. Всяка година напролет, когато цъфтят алените божури, за нея си спомнят местните хора. И казват, че всяко червено листенце е капка от кръвта й. 

По публикацията работи: Евелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна