Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геомагнитна буря от пета степен за първи път от над 10 години

Планета Земя
Снимка: pixabay

Геомагнитна буря от най-високата пета степен на интезитет беше наблюдавана на Земята за първи път от повече от двайсет години. Геомагнитна буря с рядък интензитет връхлетя Земята и би могла да предизвика нарушения в електрическите мрежи, сателитните сигнали и мобилните комуникации, предадоха световните агенции. Бурята, която  предизвиква и впечатляващи сияния, всъщност представлява серия от изхвърляния на коронална маса от Слънцето, обясни на пресконференция астрофизикът Шона Дол.

"Това е грандиозна експлозия. Част от слънцето - плазмата, енергийните частици и магнитното поле, които го съставляват - се отделя от повърхността му и се изстрелва в Космоса."

Този тип бури засягат по-специално северните и южните географски ширини около полюсите. Колкото по-силна е бурята, толкова повече тя се спуска на по-ниски географски ширини и води до сияния в райони, в които те не са обичайно явление. За такива съобщиха жители от редица градове на Великобритания чак до южните й брегове.

За последно мощна буря от пета степен е имало през октомври 2003 г. и тя е била известна като "Хелоуинската буря". По онова време е имало прекъсвания на тока в Швеция и повреди в трансформатори в Южна Америка.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна