Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черни лешояди вече отглеждат потомството си на територията на Природен парк "Врачански Балкан"

Снимка: Северозападно държавно предприятие

Три двойки черни лешояди вече имат потомство и отглеждат малките си на територията на Природен парк "Врачански Балкан". В района от години се работи активно за възстановяването на този защитен вид птици. 

След изчезването на черния лешояд от територията на природен парк "Врачански Балкан" , възстановяването на вида започна преди повече от 20 години. Първите картали бяха разселени в района от Испания. В парка вече живеят свободно 31 лешояди. През пролетта на  три двойки се излюпи потомство. Отглеждат ги в естествено гнездо в бял бор и в две изкуствени гнезда в бук и дъб. Двойките са заедно от години. Едната от тях вече има потомство, което расте, друга е с няколко неуспешни опита, а в третата птиците са живели съвместно няколко години без да гнездят.

Черните лешояди достигат полова зрялост на 4-5 години. Снасят по едно яйце годишно. Мътят над 50 дни. Хранят се само с умрели животни, като така предотвратяват разпространението на опасни болести и зарази по човека, дивите и домашните животни. 

Възстановяването на картала в парка е по различни международни програми със съдействието на редица институции и организации.



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна