Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гордана Силяновска положи клетва като президент на Северна Македония

2
Гордана Силяновска и Стево Пендаровски - Скопие, 12 май 2024
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова положи клетва пред парламента на страната. В словото си пред депутатите тя заяви:

"Да имате разбиране за мое евентуално вето, за моите предложения, за моята меритокрация и накрая - за върховенството на правото и това ще може да направи тази страна европейска държава".

 Гордана Силяновска-Давкова е първата жена - президент на Северна Македония. Тя обеща да бъде президент на всички граждани, да води външна политика, насочена към регионалното сътрудничество и да разговаря с България за по-различна интерпретация на преговорната рамка за бъдещото присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз.

Досегашният президент на Северна Македония Стево Пендаровски предаде длъжността на новоизбраната на поста Гордана Силяновска-Давкова.

Отказът на Силяновска при полагането на клетвата да изрече конституционното име на държавата предизвика реакцията на посланика на Гърция в страната, която напусна залата, а от Демократичния съюз за интеграция обявиха, че още с първите си думи Силяновска е нарушила конституцията и е предизвикала криза с Гърция.

 Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати предупреждение към Северна Македония, че трябва да се придържа към сключените международни споразумения, включително Преспанския договор с Гърция от 2018 година. 

Според него дотогавашната Република Македония се ангажира да промени името си на „Република Северна Македония“. Това стана с промени в конституцията ѝ.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна