Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София ще има улица "Джони Пенков"

Джони Пенков
Снимка: БГНЕС

Безименна улица на територията на местността "Манастирски ливади" да носи името "Джони Пенков", предлага в доклад до Столичния общински съвет кметът на район "Триадица" Димитър Божилов.

В документа се припомня, че Георги (Джони) Пенков е роден на 27 ноември 1933 г. в София. Син е на художника Иван Пенков и брат на Боян Пенков. През 1966 г. завършва радиотехника във ВМЕИ "Ленин". След това специализира във Франция електроакустика и започва да работи като звукооператор. Бил е научен сътрудник в НИИ "За кинематография и радио". От 1960 г. озвучава документални филми. През 1979 г. става доцент по звукотехника. Изявява се и като актьор във филмите "Рицар без броня", "Сватбите на Йоан Асен", "Илюзия", "Търновската царица", "Аз, графинята", "Немирната птица любов", "Неочакван обрат", "Операция Шменти капели".

Неподражаемият глас и особен изказ на Джони са негова "запазена марка" и хората го разпознават дори когато не го виждат. Известни са неговите хумористични "Телефонни разговори с инж. Пенков", в които през 60-те години набира случайни номера и вкарва невинни хора в смущаващи и бутафорни ситуации. Гласът му е бил неизменна част от популярното радиошоу на Тодор Колев "Как ще ги стигнем американците". 

По-възрастното поколение свързва името му с две сатирични рубрики – "Фокус" и "Мозайка", които са се прожектирали в кината преди игралните филми.

Върху "Фокус" Джони Пенков работи заедно с Радой Ралин, "Мозайка" прави заедно със своите приятели Джеки Стоев и Чарли Илиев, с които се превръщат в неразделно творческо трио. Джони Пенков е член на Съюза на българските филмови дейци и носител на орден "Кирил и Методий" – II степен.

Джони Пенков умира на 5 октомври 2021 г. 

Заместник-кметът Яна Генова е дала становище, че предложението е законосъобразно. 

В СОС ще се гласува на 16 май. 

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна