Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Русия предприе сериозни промени по върховете на силовите структури

Сергей Шойгу и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин предприе сериозни промени по върховете на силовите структури, предава "Ройтерс".

След 12 години на поста Сергей Шойгу вече няма да е министър на отбраната. На негово място президентът Владимир Путин предлага на парламента да утвърди икономиста Андрей Белоусов, който от 2020 г. беше първи вицепремиер. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни назначението на 65-годишния Белоусов, който не идва нито от военните, нито от другите силови среди, с това, че ситуацията на Русия в момента се доближава до тази на Съветския съюз в последното десетилетие на съществуването му - бюджетът за отбрана и въобще на силовите структури е вече 6,7 на сто от брутния вътрешен продукт:

"Това още не е критично число, но по добре известни причини и заради геополитическите обстоятелства около нас постепенно се приближаваме към ситуацията от средата на 80-те години, когато делът на разходите за силовия блок беше 7,4 на сто. Много е важно икономиката на силовия блок да се впише в икономиката на страната", заяви Песков. 

68-годишният Шойгу ще бъде назначен за секретар на руския съвет за сигурност на мястото на Николай Патрушев, чиято нова длъжност, както каза говорителят Песков, се очаква да бъде обявена през идните дни.

Постовете си запазват началникът на генералния щаб Валерий Герасимов и шефовете на Федералната служба за сигурност Александър Бортников и на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин. Сергей Лавров също ще остане на поста си - министър на външните работи.

Днес той заяви в парламента в Москва, че ако Западът искал да се бие на фронта в Украйна, Русия била готова. 

Междувременно руският вицепремиер Александър Новак беше преизбран за втори мандат, обяви Държавната дума на страната в понеделник.

Новак заема тази позиция от 2020 г., след като преди това беше министър на енергетиката от 2012 г.

Преди това премиерът Михаил Мишустин предложи на депутатите да назначат отново Новак за вицепремиер с допълнителни отговорности за икономиката, в допълнение към предишните му задължения да наблюдава енергийния сектор и да действа като висш руски представител в групата производители на петрол ОПЕК+. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна