Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия е обстрелвала над 30 населени места в Харковска област на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е обстрелвала днес с артилерия и миномети и по въздух над 30 населени места в украинската североизточна област Харков, написа областният управител Олег Синегубов в социалните мрежи.

В петък руските сили предприеха изненадваща сухопътна офанзива в района. 

Украинската армия призна, че Русия е постигнала "тактически успех" при сухопътната офанзива, заради която се наложи евакуацията на около 6000 души. 

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че войниците ѝ са "подобрили тактическата позиция и са нанесли удар на украинците" около граничните селища Липци и Волчанск.

Ето какво разказа Олексий Харкивски, началник на полицейските патрули във Волчанск, пред "Франс прес":

"Градът е под непрестанен обстрел. През последния ден регистрирахме 32 удара по въздух с насочвани бомби КАБ-500 и КАБ-250. Те разрушиха цивилна инфраструктура и къщи. Непрестанно се чуват взривове. Врагът удря града с всичко възможно - артилерийски огън, минохвъргачки, ракетни установки".

"Градът е унищожен. Много хора бяха ранени. Снощи, извадихме трима души от руините, за съжаление, един от тях почина. Вчера няколко души починаха след обстрел по Волчанск. Най-добре е всички да се евакуират, защото е възможно да загинете при обстрел, дори да сте си у дома".  

Ситуацията в Харковска област е "сложна и се променя динамично", като руските сили нападат в различни райони, съобщи украинската армия.

Междувременно, най-малко 15 души загинаха при срутването на част от жилищен блок в руския граничен град Белгород, след като беше поразен от украинска ракета. Украйна предприе и удари с дронове в западната част на Русия. Поразен е бил нефтен терминал в Белгородска област, както и електрическа подстанция в област Липецк. Регионалните власти в Курска област съобщиха за убита жена и трима ранени при удар с дрон по няколко автомобила. 31 дрона са били свалени в анексирания Крим. Ройтерс съобщи и че рафинерия на "Лукойл" във Волгоград е била нападната с дронове вчера и частично е преустановила работа. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна