Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриване на изложба "Медицината в Османската империя" в Пирогов

2
Снимка: болница Пирогов

Изложбата "Медицината в Османската империя" е подготвена от архивисти от отдел „Ориенталски сбирки“ към Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий“. Изложбата е подготвяна няколко месеца от колегите и включва общо 15 табла с документи от различен произход, изписани на няколко езика. Това съобщават от Националната библиотека.

"Медицината има повече от фундаментална роля във всяко общество и всяка култура. В това отношение Османската империя не е някакво изключение. Напротив, въпреки че тя наследява някои лечебни практики от античните гръцки и римски лекари, османците развиват и свой оригинален подход към здравеопазването. Османската медицина се базира на традиционни методи, включващи лечения с минерални води, диетични режими, налагане на карантинни мерки, ваксинации, а също така изпитва влияния от религиозните и културни вярвания.

Лекарската професия е била обект на изключителна почит. Медиците са много уважавани и се обучават в специализирани медицински училища, наречени медресета. Те се грижат за здравето на султана, висшите държавни служители, за обикновените хора. Разбира се техните възможности са били далеч от съвременните и достъпът до медицинско обслужване не бил лесен – това важи за обикновените граждани, особено за жените и селското население.

През 19-ти век, с навлизането на западни влияния, започват да се въвеждат модерни медицински практики и техники в османската държава и конкретно в българските земи. Създават се нови болници, започва да се прилага модерна за времето си хирургия, извършват се изследвания в областта на хигиената, създават се нови лекарства. Промяната е постепенна, стъпка по стъпка, като среща и сериозна съпротива от някои крайно консервативни кръгове.

След втората половина на XIX век все повече българи завършват висши медицински училища. Тук ще спомена имената на д-р Христо Стамболски от Казанлък, д-р Иван Чомаков от Пловдив. Лекарите оформят елитът на нашето Възраждане. Показателно е, че тези много образовани за времето си хора масово се включват в революционните комитети основавани от Васил Левски.

Медицината в Османската империя несъмнено има най-важната роля в поддържането на здравето и благополучието на населението. В същото време най-добре отразява сложните културни и исторически контексти/контрасти на това време и по специално на българските земи, разположени между медицинските университети в Истанбул и Виена".

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени