Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден опит за старт на делото срещу пастора Даниел Хъл в Сливен

Пастор Даниел Хъл в съда в Сливен
Снимка: Стоян Радев

Делото срещу обвинения в педофилия британски гражданин и представящ се за евангелски пастор Даниел Хъл е забуксувало на фаза разпоредително и не може да тръгне по същество. Причината е постоянните отводи на съдиите от Районния съд в Сливен. Съдиите по наказателните дела вече са изчерпани. Днес предстои отново разпоредително дело в съда, но то ще се гледа от съдия, който решава граждански дела. Делото е насрочено за 10.00 часа. Ако и в гражданската колегия съдиите си подадат отвод, Върховният касационен съд ще определи в кой град да се гледа делото.

В момента Даниел Хъл е следствения арест в затвора в Бургас, с постоянна мярка задържане под стража, по обвинение за полово сношение с 14 малолетни и непълнолетни момчета, жители на квартал "Надежда" в Сливен. През годините си на престой в квартала Хъл основава молитвен дом, в който децата са оставали да преспиват. Именно там са извършени и блудствените действия. През февруари той поиска от съда да му бъде изменена постоянната мярка за задържане, но това не се случи. Защитата му тогава пледира, че са допуснати редица съществени процесуални нарушения във фазата на досъдебното производство. Адвокатът на едно от пострадалите деца - Стойко Славов, коментира очакванията и опасенията си за началото  на делото.

"При последния съдия всичко вървеше добре и се надявахме най-накрая да стартира това дело със съответните съдебно-следствени действия, но бяхме изключително неприятно изненадани с този безпричинен отвод, който той си направи."

Според адвоката фактът, че делото ще бъде гледано от граждански съдия, не е причина за съмнения в неговия професионализъм.

"Просто трябва да си припомни Наказателния кодекс и НПК."

Възможно ли е да се стигне до спирала на отводи и делото още да забави хода си?

"Въпросната въртележка винаги има опасност да се получи. Не знаем дали отново няма да започне поредица от отводи", изтъква Славов.

Поведението и на последния съдебен състав, и на предходните - постоянните отводи по делото адвокат Славов квалифицира като "бягство от отговорност" и "нежелание да се гледа сложно дело".

Росица Кратункова от фондация "За Надежда", която следи делото отблизо и има контакти със семействата на жертвите на Хъл също изрази оптимизъм делото да започне днес. Кратункова потвърди, че от затвора Хъл е изпращал писма до част от децата. Тя разказа накратко какво съдържа писмото, с което се е запознала, поиска и повече психологическа помощ за жертвите.

"Разказва как им липсва, как ги обича. Със стандартния малък пасаж от Библията той напомня своята роля на пастор и се опитва да им влияе по тази линия. Засега не успява. Но има много хора, на които той е помогнал материално и които трудно биха били убедени, че той е лош човек. Никой не е отишъл да обясни на хората какво се случва, защо е арестуван."

През 2019 година Даниел Хъл бе арестуван за първи път по същото обвинение, но не получи присъда. Сега срещу него освен показанията на децата, има и събрани доказателства със специални разузнавателни средства, които ще бъдат представени в съда. Хъл е съден за педофилия във Великобритания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени