Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Увеличението на пенсиите не зависи от политическата воля

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Решението за пенсиите ще бъде взето от Надзорния съвет на НОИ. Най-вероятно НОИ ще реши увеличението да бъде 11%. 

Това заяви пред БНР Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд. 
Той не очаква да се стигне до някакви големи сблъсъци в тази посока. И напомни, че пенсиите се актуализират автоматично, т.е. по Швейцарското правило. По думите му увеличението не зависи от политическата воля или от правителството, а зависи само от закона

"Колкото по-висока е инфлацията, толкова по-голямо е увеличението на пенсиите. За последните години пенсиите закъсняват след инфлацията, покупателната способност не настига вдигането на цените. /.../ Прогнозите бяха за 11% увеличение - това са прогнозни данни. НСИ обработва реалните данни вече. По реални данни е малко по-ниско от прогнозираната инфлация и малко по-ниско увеличението на средните доходи. Това значи, че би трябвало по автоматичния механизъм да е 10% увеличението, а не 11%. Понеже междувременно това е заложено в Закона за бюджета, действително парите за 11% увеличение ги има. Въпрос на политическо решение е кой от двата процента да се избере", обясни Ивайло Калфин и изчисли, че става дума за 8 лв., което няма да оправи положението на възрастните хора

Според него по-голяма тежест все пак има Кодекса за социално осигуряване, който предвижда автоматичния механизъм. Но увеличението на пенсиите зависи от решение на Надзорния съвет на НОИ, подчерта той в предаването "Преди всички". 

Ивайло Калфин отбеляза, че бюджетът на НОИ се субсидира около 50% от държавата. "Дали ще намалява или ще се увеличава този процент - при всички случаи няма как той да мине без субсидия от републиканския бюджет", коментира той. 

Политическите упражнения - да се харесаме на този или онзи, водят до отслабването на общественото осигуряване и налагането на много по-големи субсидии, предупреди бившият социален министър.

Каквото и законодателство да има, ако държавата не си събира вземанията - няма как да работи системата, отбеляза Калфин. И допълни: 

"В България има някъде около 3 млн. работещи и около 400-500 хил. души, които са в трудоспособна възраст, не си търсят работа, но и не се осигуряват. Това означава, че тези хора или живеят без никакви доходи, или работят на черно. Освен това и от работещите все още има много хора, които получават една заплата в пликче и отделно официалната заплата с осигуровките. Докато тези практики не спрат, което на практика е в интерес не на работодателите, а на работниците, няма как да работи добре системата". 

Според него другият голям резерв в системата е свързан с максималния осигурителен доход. В България човек с високи доходи не може да се осигурява повече и да получи по-висока пенсия след това, изтъкна той и изказа мнението си, че това не е справедливо. 

Цялото интервю на Лора Търколева с Ивайло Калфин в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени