Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. д-р Григор Горчев: Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината

"Никоя политическа сила няма смелостта да преобърне здравната система и да я направи като в Западна Европа"

| Интервю
акад. дмн д-р Григор Горчев
Снимка: БТА

Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината, а може само да помага.
 
Това коментира пред БНР акад. д-р Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, преди представянето на новия брой "Здравен барометър", посветен на здравеопазването и изкуствения интелект. 

"Изкуственият интелект навлиза в медицината доста отдавна. Ние работим с него от 16 години, защото роботиката е изкуствен интелект. Той навлиза в медицината все повече и повече. Проблемът не е доколко ще навлезе, а доколко ние трябва да го ограничим", обясни той.

По думите му в медицината субективният фактор не трябва да го омаловажаваме, защото той е водещ по отношение на лечението на болните. Трябва да търсим баланса, категоричен е акад. Горчев и посочи, че изкуственият интелект може да е в помощ при диагностиката и част от терапевтичните схеми. Той отбеляза, че все пак някой трябва да поема отговорността.

Технологиите са много скъпа инвестиция, но във времето са много евтина, коментира акад. Горчев в предаването "Преди всички" и призна, че новите технологии са повече в частните болници.

Той подчерта, че здравеопазването трябва да е едно: "Пациентът трябва да е еднакво добре обслужван в частна, държавна или в общинска болница". Акад. Горчев изтъкна и важността на доверието между пациент и лекар. Според него именно в тази посока трябва да се работи. 

Специалистът смята, че здравният модел в страната е сбъркан. Той отдавна трябваше да бъде променен, добави той. Според него никоя политическа сила няма смелостта да преобърне здравната система и да я направи като в Западна Европа

Цялото интервю на Лора Търколева с акад. д-р Григор Горчев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени