Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катар: Преговорите за примирие в Газа са в задънена улица

Снимка: Алами/Ройтерс

Преговорите за прекратяване на огъня в Газа стигнаха до задънена улица, тъй като операцията на Израел в Рафах върна нещата назад.

Това заяви министър-председателят на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани на икономически форум в Доха. Ал Тани, чиято страна посредничи между палестинската ислямистка групировка "Хамас" и Израел в разгара на 7-месечния конфликт, каза, че Катар ще продължи своята роля.

Израелските сили са навлезли дълбоко в северната част на ивицата Газа, за да отвоюват от бойците на "Хамас" един от районите в този сектор на палестинския анклав. На юг - танкове и войски навлязоха в Рафах по магистралата. Израелските операции в града, на границата с Египет, затвориха основния пропускателен пункт за помощи, което според хуманитарни групи влошава и без това тежкото положение в анклава. 

Съобщава се за ожесточени боеве и в бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа, след като израелската армия се върна в райони, където според тях "Хамас" се е прегрупирала.

Израелски протестиращи блокираха камиони с хуманитарна помощ, предназначени за Газа, като хвърляха храна по пътя. Камионите, идващи от Йордания, бяха нападнати на контролно-пропускателния пункт Таркумия, западно от Хеброн.

Групата заяви, че протестира срещу продължаващото задържане на израелски заложници в Газа. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна