Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическите нагласи в Германия продължават да се подобряват и през май

Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия се подобриха по-рязко от очакваното през май за десети пореден месец, достигайки най-високи нива от февруари 2022 г., когато беше началото на руската военна инвазия в Украйна.

Това показват резултатите от последното проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew, като повишението се дължи на сигналите за възстановяване на германската икономика и на по-силния от очакваното растеж на БВП през първото тримесечие на година.

Подобряването на икономическите условия в еврозоната и Китай също допринасят за по-добрите перспективи пред водещата европейска икономика. Очакванията за вътрешното потребление, както и за секторите на строителството и машините, отбелязаха значителни увеличения.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, нарасна през май до 47,1 пункта от 42,9 пункта през април, докато осреднените пазарни очаквания бяха за по-сдържано повишение до 46,0 пункта. Това е ново най-високо ниво на индекса от февруари 2022 г. насам и шесто поредно излизане на индекса на позитивна територия, както и десето поредно негово повишение от дъното, достигнато през юли 2023 г.

В същото време оценката за текущата икономическа ситуация в Германия се подобрява до -72,3 пункта от -79,2 пункта през април при осредни очаквания за индекс на ниво от -75,8 пункта.

Zew индекси на икономическите нагласи и на текущите условия в Германия


"Увереността се повишава. След по-силния от очаквания растеж на германската икономика през първото тримесечие на 2024 г., както оценката на текущата ситуация, така и икономическите очаквания станаха по-благоприятни. Признаците за икономическо възстановяване нарастват, подкрепени от по-добрите оценки за еврозоната като цяло и за Китай като ключов експортен пазар. Повишеният оптимизъм се отразява по-специално в рязкото покачване на очакванията за вътрешното потребление, следвано от секторите на строителството и машинния сектор", коментира резултатите от проучването президентът на ZEW професор Ахим Вамбах.

Нагласите на експертите на финансовите пазари относно икономическото развитие на цялата еврозона също се подобриха през месец май.

Индикаторът, отчитащ икономическите нагласи за следващите шест месеца, нарасна с 3,1 пункта до 47,0 пункта, докато индексът, оценяващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се повиши още по-рязко - с 10,2 пункта до -38,6 пункта.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна