Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чавдар Стефанов: "Руският" закон е нужен на управляващите в Грузия, за да вземат четвърти мандат

"Очакват покрай Европейското по футбол, на което Грузия участва, да се забрави приемането на закона"

| Интервю
Чавдар Стефанов
Снимка: Ирина Недева

"Руският закон" е нужен на управляващите в Грузия и за изборите през октомври, те искат да вземат и четвърти мандат

Това каза пред БНР журналистът Чавдар Стефанов, бивш кореспондент на БНР в Москва. Той прогнозира, че законът ще бъде приет, защото управляващите имат парламентарно мнозинство.

"Нагласите на управляващите в Тбилиси са да приемат този закон и смятат, че покрай Европейското по футбол, на което Грузия участва, ще се забрави приемането на т.нар. руски закон или закон за "чуждите агенти". Иначе той е нужен на управляващите в Грузия и за изборите през октомври, тъй като наричаният от опозицията "руски" закон ще даде възможност не за прозрачност, а за овладяване на медии и репресии срещу неправителствени организации", обясни той и добави, че управляващите в Грузия искат да вземат и четвърти мандат, искат да потвърдят властта си от 2012 г.

По думите на Чавдар Стефанов управляващата партия "Грузинска мечта" използва страховете в Грузия от това, което се е случвало преди това - войната с Русия, сраженията в страната, отцепването на Абхазия и Южна Осетия:

"Партията се възползва от тези страхове и в момента използва лозунги, които виждаме и в московската пропаганда, като например за външна намеса в Грузия. Законът предвижда организациите и медиите, които имат над 20% чуждо финансиране, трябва да се регистрират. ... Другото, което се използва, е разпокъсаната опозиция".

Журналистът подчерта, че все повече висши училища в Грузия започват да стачкуват и "не е ясно какво може да излезе от това пълно забъркване", което се случва в страната от управляващите от "Грузинска мечта".

"На протестите главно са младите хора", изтъкна той.

Според Стефанов от "Грузинска мечта" разчитат и на европейските избори, тъй като очакват да има хора в ЕП, които да възпрепятстват обща европейска позиция за събитията в Грузия:

"Спекулира се, че Унгария и Словакия възпрепятстват обща позиция на ЕС за случващото се в Грузия". 

Интервюто на Снежана Иванова с Чавдар Стефанов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени