Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън: Помощта идва в този сложен момент за Киев

Володимир Зеленски с Антъни Блинкън, 14 май 2024 г.
Снимка: БТА

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви пред президента Володимир Зеленски по време на посещение в Киев днес, че част от мащабния пакет помощ от САЩ е пристигнала в Украйна и че друга е на път, което значително ще подобри ситуацията, предаде Ройтерс.

Визитата на Блинкън е първата на високопоставен американец, след като Конгресът одобри този месец дълго отлагания пакет от 61 млрд. долара. Междувременно числено превъзхожданите бойци на Киев са изправени пред нова руска офанзива на североизток, както и с атаки на изток.

"Знаем, че моментът е сложен, но знаем също, че в скоро време помощта идва, част от нея вече пристигна и още ще дойде", заяви Блинкън:

"И тя ще има реално значение срещу продължаващата руска агресия на бойното поле".

Украйна си върна обширни територии по време на първата година от руската инвазия през 2022 г., но контраофанзивата на Киев миналата година не бе успешна и през последните месеци Москва си върна инициативата на фронтовата линия.

Военната помощ от Вашингтон, основен поддръжник на Украйна, се забави с месеци, блокирана от републиканци в Конгреса.

Зеленски, обръщайки се към Блинкън на английски, заяви, че ПВО-доставките са "най-голям дефицит за нас", тъй като Русия от март осъществява въздушни атаки с голям обсег срещу енергийната система:

"Наистина се нуждаем от две батареи "Пейтриът" за Харков, за Харковска област, тъй като хората там са под атака. Цивилни, военни, всички са заплашени от руските ракети".

Блинкън пристигна в Киев рано сутринта с влак на по-рано необявена визита, която идва дни след като Русия предприе наземна офанзива в северната Харковска област, отваряйки нов фронт срещу украинските сили.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна