Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Венев: Потребителите сами дават нужните данни на кибер измамниците

Снимка: nato.int

От кибер заплахите и измами може да пострадат и крайните потребители, но и организации, компании. Не можем да говорим само за отделни сектори или сфери. Абсолютно всеки е засегнат или застрашен от несигурността, която внесоха във всекидневието ни цифровите технологии.

Това коментира БНР-Радио София експертът по киберсигурност Владислав Венев.

Ако говорим на потребителско ниво, най-честите заплахи са свързани с т.нар. фишинг. Невинаги на кибер престъпника се налага да разбива кодове или да прави сложни операции.

Много по-лесно става с подвеждане на потребителя, чрез манипулация, след която той сам предоставя чувствителни данни.

Подхожда се комплексно, но в социалните мрежи вече може да се достъпи информация, която е достатъчна за първоначално търсене на контакт или за проследяване и трупане на данни.

"Важното е да си поставяме пречка пред предоверяване. Особено младите хора са много доверчиви на почти всичко, които видят в интернет. Трябва да имаме едно наум, да проявяваме повече бдителност и недоверие към всичко, което четем", подчерта Венев.

Той припомни, че законите в различните страни са различни и дори да се установи местоположението на кибер измамника, невинаги е възможно да бъде подведен под отговорност.

Фалшификати вече се правят лесно. Хакерите винаги са по-изобретателни, не се съобразяват със закони, договори, морал, за разлика от хората, които вземат защитните мерки срещу тях, отбеляза още експертът. И поясни, че хак не произлиза от счупване, въпреки масовото възприемане на термина по този начин, а означава преодоляване на препятствие.

Чуйте разговора на Данаил Конов.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна