Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът удостои Мирослав Костадинов и Румен Петков със звание "бригаден генерал"

Снимка: Прессекретариат при президента

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои полковник Румен Петков, административен ръководител - председател на Военно-апелативния съд и полковник Мирослав Костадинов с висше офицерско звание "бригаден генерал", като Костадинов е назначен с указ и за командир на 2-ра механизирана бригада, считано от 6 май. 

Държавният глава Румен Радев отбеляза в словото си на церемонията, че  се намираме в период на непрекъснато усложняваща се глобална среда за сигурност , в следствие на ескалацията на войната в Украйна и допълни

"Това поставя нови, още по-високи изисквания към отбранителните способности на българската армия и нейния ръководящ състав, към процеса на модернизация на въоръжените ни сили, към подготовката на личния състав и постигането на ново, още по-високо ниво на съвместимост с нашите съюзници. Убеден съм, че ще продължите да работите все така всеотдайно и отговорно за решаване на сложните задачи, стоящи пред вашите структури и да работите за развитието на нашите въоръжени сили и за издигане на техния авторитет". 

От името на удостоените с висшето военно звание, новият командир на 2-ра механизирана бригада ген. Мирослав Костадинов благодари за оказаната чест и доверие:

"Ние обещаваме, че ще дадем всичко от себе си, за да оправдаем доверието, което ни е гласувано. Ще вложим целия наш опит и знания, придобити по време на службата, за да можем да изпълним ефективно поставените задачи и очакваните предизвикателства. С чест и достойнство ще носим пагоните на български генерал".


Бригаден генерал Мирослав Костадинов е завършил Висшето военно общовойсково училище „Васил Левски“ през 1997 г. със специалност "Мотострелкови войски". През 2008 г. завършва магистратура с професионално направление "Военно дело" във Военна академия „Георги Стойков Pаковски“, гр. София, специализация "Сухопътни войски", а през 2018 г. се дипломира с магистърска степен по специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили“. Кариерата си на военнослужещ започва през 1997 г., като преминава през всички основни командни длъжности от командир на взвод до заместник-командир на бригада в гарнизоните Харманли, Стара Загора, София, Казанлък и Карлово. Участва в международни мисии като "Щабен офицер по планирането" в Афганистан през 2011 г., и "Помощник-командир на втора оперативна група за обучение и връзка" също в Афганистан през 2012 г. В звание "полковник" е от 24 септември 2018 г.


Бригаден генерал Румен Петков завършва Юридическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски", специалност "Право" през 1991 г. Кариерата си на военнослужещ започва същата година като следовател във Варненската военно-окръжна прокуратура и присвояване на офицерско звание "старши лейтенант". През 1993 г. става съдия във Варненския военен съд, а през 2001 г. - съдия във Военно-апелативния съд. От 2021 г. до момента е административен ръководител - председател на Военно-апелативния съд. За постигнати високи резултати в съдебната дейност, проявен професионализъм и заслуги към отбраната на Република България е награждаван с наградни знаци "За вярна служба под знамената" - първа степен, "За отлична служба" първа степен и с Почетни знаци на министъра на отбраната "Свети Георги" втора и първа степени.


Снимки: Прессекретариат при президента
По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна