Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-7 ще обсъди глобалните търговски рискове след американските мита върху китайски стоки

Джанкарло Джорджети. министър на икономиката и финансите на Италия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Групата на седемте развити икономики Г-7, които ще проведат среща в Италия следващата седмица, ще обсъдят риска от фрагментация на световната търговия след "много строгите" мита, наложени от Съединените щати срещу вноса на серия китайски стоки, заяви италианският министър на икономиката и финансите Джанкарло Джорджети, предаде Ройтерс.

Друга точка от дневния ред на срещата на финансовите министри от Г-7 на 24-25 май в северния италиански град Стреза ще бъде как да се използват замразените руски активи, иззети след нахлуването на Москва в Украйна, посочи още той.

Предложенията на САЩ за използване на замразените руски активи за директно финансиране на Украйна биха имали "доста сериозни правни последици", които все още се нуждаят от изясняване, каза Джорджети, който ще бъде домакин на срещата в Стреза, тъй като Италия е ротационен председател на Г-7.

"В Стреза ще обсъдим фрагментацията на световната търговия, с последните ходове на американското правителство, което показа картите си с "много строги мерки" срещу Китай“, каза Джорджети.

"Светът, какъвто го познаваме, приключва", отбеляза той, добавяйки, че е "в ход търговска война, която отразява геополитическото напрежение" и Европа все още трябва да изгради собствената си роля в развиващия се сценарий.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени