Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на Фед е оптимист за икономиката на САЩ, вижда намаляване на инфлацията

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв на Съединените щати Джером Пауъл даде положителна перспектива за икономиката на САЩ през последната година, като същевременно отбеляза очакванията си за намаляване на инфлацията, предаде Ройтерс.

Говорейки във вторник на годишното общо събрание на Асоциацията на чуждестранните банкери в Амстердам, Пауъл подчерта силата на пазара на труда и здравословните потребителски разходи. Той отбеляза, че икономиката на САЩ се е разширила с малко над 3% през миналата година, водена от значителен ръст на заетостта, заплатите и бизнес инвестициите.

Въпреки положителните икономически показатели обаче, Пауъл изрази предпазлив оптимизъм относно инфлацията, която не показа по-нататъшен напредък през първото тримесечие на годината. Той обаче спомена, че в крайна сметка, при постоянна и упорита парична политика инфлацията ще спадне.

Коментирайки днешните данни за цените на производител в САЩ, той определи доклада като по-скоро "смесен", отколкото "горещ“ (проинфлационен), визирайки факта, че индексът на производствените цени (PPI) за март беше ревизиран надолу до понижение с 0,1% спрямо месец по-рано (от предишна оценка за повишение с 0,2%), като в същото време през април индексът се повиши с 0,5% - над очакванията за по-скромен растеж с 0,3%.

"Не бих нарекъл доклада "горещ", бих го нарекъл "смесен"", отбеляза Джером Пауъл.

Запитан дали неотдавнашната инфлация САЩ, по-висока от очакваната, може да означава, че лихвеният процент на Федералния резерв не е достатъчно рестриктивен, за да върне инфлацията до целевото ниво на Фед от 2%, Пауъл отговори, че "времето ще покаже". Но добави, че не очаква следващият ход на централната банка по отношение на лихвените проценти да бъде тяхното увеличение. По-вероятно това означава, че лихвите ще останат там, където са, в диапазона межди 5,2% и 5,50%, за по-дълго от очакваното, заключи той.

Пауъл също така посочи положителното въздействие на увеличената имиграция, която е допринесла за разширяване на работната сила в различни индустрии в страната.

Според него пазарът на труда в САЩ е много силен и остава толкова затегнат, колкото през 2019 г. (преди коронавирусната пандемия), но се връща към по-добър баланс. Има признаци на постепенно охлаждане на пазара на труда, отбеляза той.

"Очакваме продължаващ икономически растеж от 2% или дори по-добър, като пазарът на труда остава силен и продължава да се движи към постигането на баланс", каза Пауъл.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна