Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевен празнува!

| Репортаж
Снимка: Латинка Светозарова

С концерти, изложби, спортни прояви, тържествен ритуал и връчване на почетно звание в Плевен посрещат 15 май – празника на града.

Изборът на датата 15 май е свързан с Пролетния плевенски панаир, който започвал в третия понеделник на месец май. Според историците през 30-те години на XX век този панаир е бил без конкуренция в страната по своите мащаби и стопанска значимост и едно от най-големите икономически събития в града. На площ от 30 декара са предлагали своята стока търговци и от чужбина, включително Гърция, Турция, Египет, Испания. От 2001 г. празникът на Плевен има други измерения - тържество на духа и културата, на обичта към родния град, която събира хора от различни поколения.

Проявите започнаха в съботния ден с Европейската нощ на музеите и продължават и в днешния с концерти и атрактивен спорт- от 16 часа олимпийската шампионка Ивет Горанова ще демонстрира как да сме в кондиция.

Тържественият ритуал е с начало 11 часа на площад "Възраждане". От 10 часа е тържественото заседание на Общинския съвет, свикано от председателя доц. Иван Малкодански, за удостояване със званието "Почетен гражданин на Община Плевен". Тази година се присъжда посмъртно на Станчо Станчев за значими постижения в областта на науката и образованието. Заради високи спортни успехи Почетен гражданин заслужи и професионалният боксьор Йосиф Панов – Пепелянката - носител на световна титла през миналата година.


Цветен е Плевен днес, цветни композиции правят градската среда привлекателна. В Цветна кошница, реализирана от плевенчанката Юлия Ценова, се виждат петунии, импатиенс и пъстри карамфили, които се "изливат" на зелените площи пред Общината. 

"Да се покаже всичко хубаво, което плевенчани правят - то да се види", каза за празника зам.-кметът Елина Димитрова.

Снимки: Латинка Светозарова

Целия репортаж на Латинка Светозарова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна