Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждане и скандали около проект за добив на газ в румънската част на Черно море

Снимка: gazetadenavodari.ro

Публично обсъждане за проект за добив на газ в румънската част на Черно море ще се проведе днес в Каварна. Проектът е предвидено да бъде изграден в близост до българските териториални води и се състои от два кладенеца, които трябва да бъдат пробити на морското дъно. 

В общественото обсъждане днес участие се очаква да вземат представители на Министерството на околната среда и водите и Националната агенция по опазване на околната среда в Румъния, както и експерти, създали доклада за въздействие върху околната среда.

Публичното обсъждане в Каварна е единственото, което ще се проведе на територията на България. На него ще присъстват и представители на "Грийнпийс", които алармират за негативните последствия при реализирането на подобен проект за добив на газ в Черно море. 

Според организацията изграждането на енергийния проект в близост до украинските териториални води е непремерен риск, а евентуални инциденти биха имали смъртоносни последици за дивата природа в Черно море. В становището на "Грийнпийс" се посочва още, че този проект може да има последици за климата, туризма и би довел до нарушаването на защитени зони.

Публичното обсъждане ще започне в 10:00 часа в сградата на Община Каварна.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна