Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правилата са в процес на национално въвеждане, имат прагматични измерения

Калин Славов: Ако не покрива критериите за интегритет, бизнесът ни ще загуби конкурентни предимства

"Пропуснахме да бъдем активна страна. Те отново дойдоха като "спуснати" от Брюксел"

| Интервю
Калин Славов
Снимка: БГНЕС

Бизнес интегритет – най-общо това са правилата на доброто управление, те изключват корупционното поведение. Тези правила са насочени не само към бизнеса, но и към публичната сфера.

Това обясни пред БНР изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов преди форума "Устойчиво развитие и бизнес интегритет".

"Интерпретациите не са волни. Става въпрос за конкретни европейски регулации, които се трансформират в български закони."

Пропуснахме момента да бъдем активна страна в изработването на тези правила. Те отново дойдоха като "спуснати" от Брюксел. Нашият подход вместо проактивен, е реактивен, посочи Славов. Според него правилата имат съвсем прагматични измерения и се отнасят освен към членството ни в ОИСР, и към ПВУ, и към споразумението ни с ЕК за текущия финансов период.

Ако не бъдат покрити тези критерии, българският бизнес ще загуби конкурентни предимства, предупреди експертът.

"Ще се окаже изключен от финансиране, изключен от възможност за партньорства с чужди компании, които ще отговарят на изискванията."

По думите му, "бъдещето ни започва не утре, а вече е дошло и ние не сме разбрали".

В момента тези правила са в процес на национално въвеждане, каза Славов в предаването "Преди всички".

"Традиционно преписваме директиви, тоест ефектът е равен на нула. Само че това не може да се случи сега, защото степента на въвеждане на тези изисквания ще бъде непрестанно оценявана по пътя на одитите", заяви той, като допълни, че ще се следят ежегодни показатели в отделните бизнеси.

Относно БДС за управление на корупционния риск Славов посочи:

"Стандарт за управление на корупционния риск съществува, не е нов, има даже редакции. Това е проекция на световния стандарт и е припознат и като български. Неговото въвеждане в бизнеса, в публичната сфера е част от изискванията, от диалога с ОИСР. Инвеститори и финансови институции го включват в техните формули за оценка на риска."

Сивата, черната икономика у нас е доста голяма, в десетки проценти от БВП, напомни Калин Славов.

Контролираният вот е част от клиентелистката верига. В нашата страна и бизнесът, и политиката са изградени на клиентелистки принцип, коментира той и даде примери с финансирането на билбордове, платени не от политическите партии, а от техни "поддръжници", както и стимулирането на работници да гласуват.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна