Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фамилен терапевт: Усещането за семейна свързаност е важно, за да сме щастливи

| обновено на 15.05.24 в 10:03
Снимка: Pixabay

В Международния ден на семейството фамилният терапевт Борислава Мечева споделя своя професионален поглед върху динамиката на българското семейство в рубриката "Епизоди от живота" на предаването “Нашият ден“. Преподавател в Института по фамилна терапия, тя има задълбочен опит с различни семейни структури и проблематики, както и с методите на подкрепа и взаимодействие между членовете на семейството.

Борислава отбелязва, че през последните години търсенето на фамилна помощ се е увеличило значително, особено след пандемията. Тя разкрива, че хората се обръщат към фамилни терапевти както в частни практики, така и в образователни и медицински учреждения. В болниците съществуват специализирани центрове, където се предоставя немедицинска помощ, а в социалната сфера работата е комплексна и обхваща много аспекти на семейния живот.

Сред най-често срещаните проблеми са въпросите, свързани с децата и юношите, както и предизвикателствата, свързани с хранителни разстройства, зависимости, раздели и разводи. Борислава споделя, че много често семействата търсят съвети при създаването на нови партньорски взаимоотношения и адаптацията на децата към тях.

Личен архив

Според Мечева е трудно да се обобщят силните страни на българските семейства поради тяхното разнообразие. Въпреки това, тя подчертава няколко общи черти: способността за открита комуникация, емпатия и грижа един към друг.

Завършвайки разговора, терапевтът подчертава важността на свързаността и общността в контекста на нарастващия индивидуализъм. В крайна сметка, тя смята, че поддържането на тесни семейни връзки е ключово за чувството на щастие и удовлетворение в живота.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени