Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бунтовете в Нова Каледония взеха първа жертва

Опустошена сграда в Нова Каледония в резултат на бунтовете, 15 май 2024 г.
Снимка: Ройтерс

Един човек е бил застрелян, а двама други са ранени през изминалата нощ в разгара на изпълнение с насилие протести и мародерства в Нова Каледония, заяви върховният комисар за френската тихоокеанска територия, цитиран от АФП.

"От тримата ранени, приети в спешното отделение, един е починал – жертва на прострелна рана", заяви Луи дьо Франк пред репортери, допълвайки, че загиналият е бил прострелян от силите за сигурност от някого, "който е искал да се защити".

Безредиците избухнаха в понеделник заради конституционна реформа, обсъждана в Националното събрание в Париж, която има за цел да разшири електората на местните избори в Нова Каледония. Изборните списъци в страната не са обновявани от 1998 г., което означава, че новите жители от последните 25 години нямат право на глас.

Местните жители канаки, които подкрепят идеята за независимост от Париж, смятат, че увеличаването на списъците ще засили позициите на профренските гласоподаватели.

Льо Франк съобщи още, че е имало престрелки между разбунтували се жители и групи за гражданска защита в столицата Нумеа.

Стотици души, включително около 100 полицаи и жандармеристи са пострадали в Нова Каледония съобщи днес френският вътрешен министър Жералд Дарманен.

Десетки домове и бизнес са били запалени по време на бунтовете, предизвикани от гнева от подготвяните конституционни реформи.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени