Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната на Русия срещу Украйна повиши разходите по заемите в Източна Европа

Eвропейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нахлуването на Русия в Украйна засегна разходите по държавните заеми за 10-те източни членки на ЕС, повишавайки разходите с около половин процентен пункт от началото на войната, сочи анализ на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщава Блумбърг.

"Виждате въздействието на войната върху Централна Европа", каза Беата Яворчик, главен икономист на ЕБВР, в интервю преди публикуването на двугодишния доклад на банката за икономическото представяне на нейните членове. "Много правителства открито говорят за страха си да не бъдат атакувани и това със сигурност е сигнал, който финансовите пазари получават", добави тя.

Лихвеният спред (лихвената разлика) с германските 5-годишни облигации за страните от ЕС, попадащи в региона на ЕБВР, "се отвори рязко" след избухването на конфликта и остана над 100 процентни пункта, посочиха от банката, визирайки страни като Полша, Унгария, Хърватия и Латвия.

В регионите на ЕБВР като цяло средната доходност на 5-годишните държавни облигации се е увеличила с три процентни пункта между началото на февруари 2022 г., когато започна войната, и средата на април 2024 г., се казва още в доклада.

ЕБВР покрива около 40 икономики на три континента - от източната част на ЕС до Централна Азия.

Източните членки на Европейския съюз бяха сред най-големите критици на атаката на Русия срещу Украйна, като предложиха по-строги санкции и предоставиха военна помощ на Киев. И докато тяхната географска близост до конфликта увеличи разходите по заемите, членството в Европейския съюз значително повиши техния жизнен стандарт, посочва ЕБВР.

За осемте източноевропейски държави, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., членството е огромен успех, каза Яворчик. Техните икономики сега отговарят на средно 50% от БВП на глава от населението на Германия спрямо едва 26% през 2003 г. Около половината от този икономически растеж се дължи на присъединяването към Съюза, сочи докладът на ЕБВР.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени