Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изплащането на "украинската помощ" се очаква да приключи до края на този месец, каза зам.-министърът на земеделието Иван Капитанов

Продължава изплащането на така наречената украинска помощ на земеделските производители. Очаква се до края на май средставата да стигнат до всички стопани, съобщи зам.- министърът на земеделието Иван Капитанов в Ямбол. 
Изплащането помощта е в ход от 9 май и към момента чрез държавен фонд "Земеделие" средствата се предоставят на производителите, уточни Капитанов:

"Основната част от помощта е вече предоставена на нашите земеделски производители, но има и такива заявления, по които текат административни проверки и не са изплатени, но ще се опитаме в максимално кратък порядък да бъдат финализирани и да бъдат подпомогнати земеделците".

Като компенсация за загубите на земеделците, заради войната в Украйна от държавния бюджет бяха осигурени 295млн. лева. за първото полугодие.

"По отношение втория етап Европейската комисия към настоящият момент удължи временната рамка за прилагане до края на  2024 година, но по този въпрос предстои да бъдат водени разговори, по отношение осигуряването на тези средства, с които да бъдат подпомагани земеделските производители".
На среща със земеделски производители от Ямболска област  от Министерството на земеделието проведоха разяснителна кампания по директните плащания за тази година, които са в размер на 817 млн. евро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени