Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щангистите ни ще участват в Париж 2024, ММС спря финансирането на федерацията

Карлос Насар ще вдига в родния си Париж.
Снимка: FB / bulgariaweightlifting

Българската федерация по вдигане на тежести продължава да няма договор за финансиране с Министерството на младежта и спорта, съобщиха от министерството. Причината са задължения на централата към Националната агенция за приходите и ММС. 

Тримата щангисти с олимпийски квоти - Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов, ще бъдат напълно обезпечени, тъй като нормативната уредба на ММС позволява целево финансиране на състезатели с визи. Към момента проекти са предоставили клубовете на двама от тримата състезатели. 

Министерството на младежта и спорта провери информацията, че участието на българските щангисти в Париж е под въпрос заради финансови задължения към международни организации. Намерено е решение на проблема, което ще бъде обявено допълнително.

Справка от 15 май в НАП показва, че БФВТ има задължения към НАП, а в ММС не е постъпвало споразумение от страна на федерацията за разсрочване или отсрочване на задълженията. 

Към днешна дата не са изплатени и средства в размер на 108 639 лева по споразумение за разсрочено плащане с ММС, както и 4401,31 лева за наеми и консумативи.

В края на 2023 година е назначена проверка за цялостното състояние на БФВТ и на документите за разходване на средства, предоставени от ММС за 2023 година. Към момента е установена неусвоена сума в размер на  86 208,83 лева по предоставените отчети, която също следва да бъде възстановенa.

Въпреки ситуацията с федерацията, 20 клуба по вдигане на тежести са одобрени за финансово подпомагане по Програмата за развитие на спортните клубове за 2024 година, като предстои подписването на договорите в най-кратък срок. При встъпването си в длъжност министър Георги Глушков очерта сред основните приоритети на ММС подсигуряването на българските спортни клубове и забавянето с разглеждането на проекти вече е преодоляно.



По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени