Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници: Без субсидии при паша на животни в националните паркове

Снимка: Архив

Природозащитници настояват за спиране на субсидиите, които фермерите получават за пашуващи в националните паркове животни.

Екоактивист се позовават на нов доклад на организацията WWF, в който се твърди, че държавите членки насочват между 34 и 48 млрд. евро европейски субсидии годишно за дейности, които вредят на природата. 

Докладът на природозащитната организация включва примери за вредни субсидии в земеделието, транспортната и водната инфраструктури от редица държави, сред които е и България. 

Макар че тези вредни, според WWF, субсидии обхващат всички основни сектори на икономиката, основната част от тях е свързана със селското стопанство. 

Проучването обръща специално внимание на субсидираната паша на едър рогат добитък в националните паркове по мярката "пасторализъм". 

Вредното въздействие, според експертите на организацията, се състои в това, че кравите утъпкват и преизпасват тревни местообитания и редки растения, замърсяват извори и езера, навлизат в резервати, пречат на дивите кози да заемат оптималните си местообитания. 

Докато пашата в националните паркове остава разрешена от закона, спирането на субсидирането ѝ би спомогнало да се намали натискът върху природата, смятат специалисти от WWF. 

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени