Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кирил Топалов: Обществото ни все още е кипящ котел

Празникът на светите братя Кирил и Методий е празник на всеки грамотен българин

Снимка: БГНЕС

"Празникът на Светите братя Кирил и Методий е празник на всеки грамотен българин, който знае да чете и пише" – така започва разговорът в "Семейно радио" с проф. Кирил Топалов. Срещаме се в светия за българите месец май, който е и съдбовно свързан с именника и рожденик проф. Топалов, както и с ключови моменти от биографията му като: дипломат от кариерата, директор на Народната библиотека "Св.св. Кирил и Методий", писател, драматург, литературен историк, преводач.

"Рязката промяна у нас от абсолютен тоталитаризъм към демокрация завари обществото неподготвено", смята проф. Топалов. И допълва, че със сигурност за някои хора това е означавало пълна анархия – всеки да прави каквото си иска. "Като цяло не успяхме да припознаем този преход, да приемем, че поемаме съдбата си в свои ръце", прозвучава категоричната му оценка. Обществото не е било готово тогава, през 1989-а, а през годините се е превърнало във врящ котел, който подкрепя себични, затормозяващи и пагубни властови модели.

Недоверието към властта в България се е трансформирало в ненавист, а властта е важно да бъде контролирана и наблюдавана от народа, анализира проф. Топалов. В България това не се е получило. "В този омагьосан кръг се движи нашето общество десетилетия и все още не достига до момента, в който кипящият котел ще преври", категоричен е той.

Защо в този разговор цитира Чърчил, към кои мигове от живота си и богатата си биография се завръща и в навечерието на своята 81-ва годишнина, кои от книгите си разлиства и какво е посланието на визионера Кирил Топалов към българите – чуйте още в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени