Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анатоли Стайков: Случващото се в Грузия е вътрешнополитически проблем заради изборите през есента

| Интервю
Снимка: Георги Налбантов

Случващото се в Грузия е по-скоро някаква форма на вътрешнополитическа борба за изборите през есента – парламентарни и президентски. В настоящия момент аз лично бягам от прогноза за бъдещето. Нещо, което е задължително да уточним, е, че Грузия е от другата страна на Черно море, срещу Варна и Бургас, и граничи с Украйна. Мисля, че въпреки доводите на анализатори за отваряне на нов фронт, случващото се там е по-скоро вътрешнополитическо. 

Това коментира журналистът и анализатор Анатоли Стайков в интервю пред БНР.

"Партията "Грузинска мечта" се сблъсква с неодобрение от грузинците, най-вече заради войната в Украйна. Грузия осъди войната, но не скъса връзките си с Русия и при налагане на санкциите Грузия отвори транспортен коридор за руски стоки. Действията са по-скоро "страх да прекъснат връзките си" с Кремъл, които за тях са важни поради икономически причини", смята журналистът.

Според него между Грузия и Украйна има много общо, но има и големи разлики, които малко хора могат да направят.

"Това, което се случва в Тбилиси, го гледахме миналата година. Управляващата партия "Грузинска мечта" се опита да прокара този закон, видите ли, че Грузия е застрашена от външни заплахи. Управляващите не се отказаха от желанието си и направиха втори опит да прокарат закона. На Грузия, за разлика от Украйна, президентът няма никакви правомощия и може само да прави силни изявления в социалните мрежи", коментира Анатоли Стайков. 

Той смята, че "Грузинска мечта" като "Форца Италия" са на върха на популизма. 

"Грузинска мечта" звучи силно популистко. За добро или зло на Грузия тази партия управлява почти 12 години. И означава, че се харесва на грузинците, спазвайки всички закони на популизма. В партията членуват много бивши знаменитости. Футболистът Каха Каладзе с кариера в Италия е трети в йерархията на "Грузинска мечта" и е настоящ кмет на Тбилиси. Говорих с него 10 минути, бях там по повод футбола, но не ми прозвуча като политик, който иска да върне Грузия в полето на руското влияние", сподели Стайков.

 И допълни: 

"Бидзина Иванишвили, най-богатият човек в Грузия, вероятно един от най-богатите в Европа, е класически олигарх в бивша съветска република, натрупал богатство в Русия и бизнесът му е свързан с Русия. В момента е почетен председател на партията, бивш премиер на Грузия, и човек, който на практика управлява правителството, макар и в сянка". 

Според анализатора "Грузинска мечта" е дошла на власт с обещанието, че ще води прозападно управление. 

"Грузия има обещано членство в НАТО, но кандидатурата не е мръднала милиметър. В края на 2023-та получи покана за започване на преговори с ЕС, но изостава от Украйна в пътя си към Алианса и ЕС", обясни Анатоли Стайков.

Той коментира и военните действия на Русия в Украйна и случващото се в Харков. И смята, че войната в Украйна ще завърши светкавично, както започна, за една нощ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени