Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болнични сдружения: Да се създаде работна група за преговорите за нов КТД в здравеопазването

Снимка: pixabay

Няколко дни след като от КНСБ заплашиха с протести заради отказ на работодателски организации да участват в преговорите за нов колективен трудов договор в здравеопазването, трите големи болнични сдружения предложиха създаване на работна група, за да се възобновят преговорите.
В отворено писмо до медиите те посочват, че предвид финансовото състояние на повечето държавни и общински болници, въвеждането на задължителни минимални заплати за медицинския персонал ще има негативен ефект, като лечебните заведения ще бъдат принудени да съкращават персонал и да ограничават разходи за апаратура и лекарства.

Припомня се искането на синдиката в новия отраслов колективен трудов договор да се заложи ръст на заплатите от 25-30% спрямо предишния. И се посочва, че увеличението в цените на клиничните пътеки е 8-10%.

Представителите на работодателите настояват за отмяна на санкциите, предвидени в Националния рамков договор, за болници, които по обективни причини не са постигнали договорените минимални равнища на заплащане.   
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени