Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидерландия е все по-близо до нов кабинет

Герт Вилдерс обявява победата си на парламентарните избори в Нидерландия, 22 ноември 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нидерландският националист Герт Вилдерс е близо до сключване на сделка, с която ще бъде формирано най-дясното правителство в Нидерландия от десетилетия. Това се случва близо половин година след неговата голяма изборна победа, предаде Ройтерс.

Вилдерс, който влияе на нидерландската миграционна политика от опозиционните кресла от 2006 г. и е известен с антиислямските си възгледи, се очаква по-късно днес да обяви 4-партийна коалиция.

Преговорите продължиха месеци, след шокиращата изборна победа на Вилдерс на 22 ноември, когато основните теми в кампанията бяха имиграцията, финансите и климатът.

Пробив е постигнат през март, когато 60-годишният Вилдерс е смекчил анти-ЕС и антиислямската реторика, отказал се е от премиерския пост и е изоставил позицията си против всякаква военна помощ за Украйна.

След 16-часови преговори вчера стана ясно, че партиите са постигнали споразумение за правителствените финанси.

Сделката ще събере в коалиция с Партията на свободата на Вилдерс, дясноцентристката Народна партия за свобода и демокрация на оттеглящия си премиер Марк Рюте, центристката Нов социален договор и фермерско-гражданското движение БББ. Заедно те ще имат мнозинство от 88 депутати в 150-местната долна камара.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени