Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквано забавяне на годишната инфлация в САЩ през април до 3,4%

Растежът на американска инфлация се забави очаквано през април до 3,4% от 3,5% през март, показват данни на Бюрото по трудова статистика на САЩ.

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през април с 0,3% спрямо март, когато се повиши с 0,4%, докато пазарните очаквания бяха за ново нарастване на месечната инфлация с 0,4 на сто.

Графика на инфлацията в САЩ (на годишна база)


Над 70% от повишението на инфлацията през април се дължи на бензина и на индекса за подслон (услугата, която една жилищна единица предоставя на своите обитатели).

Разходите за енергия се повишиха на годишна база през април с 2,6% след нарастване с 2,1% през март, като бензинът поскъпна с 1,1%, а комуналните газови услуги поевтиняха с 1,9% след спад с 3,2% през март, докато цената на мазута се понижи с 0,8% след спад с 3,7% месец по-рано.

В същото време инфлацията при храните се стабилизира за трети пореден месец в 2,2%, но се повиши рязко при транспорта (с 11,2% спрямо 10,7% месец по-рано) и при облеклото (1,3% спрямо 0,4% месец по-рано).

Намаляване на цените е регистрирано при новите превозни средства (понижение с 0,4% след понижение с 0,1% през март) и при употребяваните автомобили и камиони (спад с 6,9% след понижение с 2,2% през март).

Основният индекс на потребителските цени, който изключва цените на храните и енергията, също се повиши на месечна база с 0,3%, но след повишение  с 0,4% през март, докато растежът на основната инфлация на годишна база се забави рязко през април до 3,6% от 3,8% през март и през февруари, отбелязвайки най-слаб растеж от април 2021 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени