Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС осигури пари за ръст на заплатите във ВУЗ-овете (обновена)

| обновено на 15.05.24 в 18:26
Снимка: БГНЕС

Правителството ще предостави 39 млн. лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища със задна дата, от 1 януари 2024 г.

От правителствения пресцентър уточняват, че това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност да се увеличи с 290 лева и да стане 2100 лева.

Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с близо 2100 асистенти. 

Парите са разчетени със Закона за държавния бюджет за тази година. 

Служебният премиер Димитър Главчев покани в 17.00 часа представители на Съвета на ректорите на висшите училища. На нея той обясни, че служебното правителство не може да осигури средствата, предвидени в Закона за висшето образование, според които от 1  април средните заплати на академичния състав трябва да са 180  на сто от средната брутна за страната (за което ще са необходими 184 милиона лева за тази година, които не са разчетени в бюджета).

39-те милиона, които бяха предвидени в бюджета за тази година, до няколко дни ще са по сметките на висшите учебни заведения, за да бъдат увеличени заплатите на академичния състав. Правителството прави и втора стъпка, обяви премиерът. За неакадемичния състав във висшите учебни заведения ще се предвиди 12% увеличение на заплатите:

"Ако ме питате за дванадесетте процента за неакадемичния състав на висшите училища, до дни ще се случи, за да няма противопоставяне между двата вида състав - академичен и неакадемичен - на висшите училища. В рамките на дни ще се случи. До 1- 2 дни е първото постановление - за 39-те милиона, след като ни предоставят разчети. Между другото, ректорите казаха, че още утре могат да ни предоставят разчети за неакадемичния състав. Така че още два дни. Пак ще е със задна дата – от 1 януари".

Относно необходимите 184 мин. лв. допълнително, които произтичат от приетите промени в Закона за висшето образование, те не могат да бъдат осигурени от служебното правителство. За тях ще се преговаря и с политическите партии след изборите, които поемат ангажименти да бъдат осигурени тези пари и чрез преструктуриране на бюджетите.

"184 милиона си остават като цел. Остава да се намери източник за тях. От утре продължават разговорите, независимо от това, което сме постигнали сега и което ви съобщихме. Разговорите утре продължават вицепремиерът и финансов министър госпожа Петкова, както и министърът на образованието и науката професор Цоков. И народните представители знам, че са изразили готовност и съпричастност към проблема, така че предстоят и други събития, за да може да се случи всичко".

Дали на 20 май университетите ще затворят врати ще стане ясно допълнително. Съветът на ректорите ще проведе свое заседание, на което ще запознае всички ВУЗ с постигнатите резултати от днешната среща

"Колеги, ние нямаме мандат в момента да вземем решения от името на Съвета, но ви уверявам, че в петък ще направим извънреден Съвет на ректорите. Ще бъдете уведомени за нашите последващи действия. В момента не мога да отговоря еднозначно. Ще разкажем на заседание на Съвета на ректорите какви срещи сме имали, какво сме постигнали и какво не сме постигнали, разбира се. Тогава целият съвет ще вземе своето решение" каза пред медиите председателят на Съвета на ректорите Магдалена Темелкова.

"До изпълнението, реалното изпълнение, на Закона за висше образование и предвидените размери на възнагражденията - най-ниската академична длъжност и средната заплата в университетите - има още път. Надявам се с добрата воля на министъра на финансите и на министър-председателя, и на министъра на образованието и науката тази втора стъпка да я извървим във възможно най-кратки срокове".

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени