Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Керемедчиев: Покушението над словашкия премиер има политически мотив

"Разделението и напрежението в европейските общества достигат до своя апогей"

| Интервю
Милен Керемедчиев
Снимка: БНР

Покушението над словашкия премиер Роберт Фицо има политически мотив. Това мнение изказа пред БНР Милен Керемедчиев – бивш заместник-министър на външните работи и икономиката.  

"Вижда се, че този човек е отишъл съвсем целенасочено да извърши политическо убийство. Видимо е, че той не е имал желание за сплашване или някакви други настроения, а е отишъл подготвен, с пълното убеждение и за последствията от извършването на такова деяние. Стрелбата от толкова близко разстояние и толкова голям брой изстрели показват, че този човек е бил твърдо решен да убие министър-председателя на Словакия", коментира той.

В предаването "Преди всички" Керемедчиев отбеляза яростната антиевропейска и проруска политика на Фицо. И още:

"Във вътрешнополитически план напрежението в страната беше като в тенджера под налягане. Правителството на премиера Фицо направи доста законодателни промени, които извадиха на улицата огромен брой словашки граждани. В своя последен мандат той пое по един доста авторитарен път на управление тип Виктор Орбан и "Фидес" в Унгария, където се вижда, че протестите стават все по-многобройни. Същото е състоянието и в Словакия".

Според него този атентат е в следствие на емоционалното избухване на един човек. "Но то е натрупано от месеци и години политическо напрежение", подчерта Милен Керемедчиев. По думите му напрежението от антимигрантските настроения и помощта за Украйна започва да става общоевропейски проблем и започва да ескалира до невиждани нива. Тази риторика ще бъде водеща на предстоящите избори, смята той и добави:

"Разделението и напрежението в европейските общества достигат до своя апогей".

Керемедчиев не смята, че ще има успокоение до европейските избори, а и след тях. Според него такъв тип напрежения ще виждаме във все повече европейски градове преди изборите.

Цялото интервю на Диана Дончева с Милен Керемедчиев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна