Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Би Би Си: Роберт Фицо, когото Covid-19 и войната в Украйна върнаха на власт

Роберт Фицо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Способността на Роберт Фицо да се преоткрива го държи на върха на политиката в Словакия въпреки непрестанните скандали, отбелязва Би Би Си в свой портрет на словашкия премиер, срещу когото вчера имаше опит за убийство.

Най-скорошното му изпадане в немилост бе през 2018 г., когато масови протести го принудиха да подаде оставка след шокиращото убийство на разследващия журналист Ян Куцияк и неговата годеница. 

Обръщайки се към тогавашния президент Андрей Кишка – един от многото политически врагове, той обеща да се върне в политиката.

"Никъде няма да ходя. Не се безпокойте", каза Фицо и се оказва прав.

Първоначално съкрушен и бързо заменен като премиер от своето партийно протеже Петер Пелегрини, Фицо изглежда се бе насочил към политическо небитие.

След унизителна изборна загуба на своята лява партия "Смер" Пелегрини го изоставя, формирайки нова лявоцентристка партия - "Глас".

Но Covid кризата създаде нова възможност за Фицо. Той започна да се появява на масови демонстрации срещу ограниченията заради коронавируса, въведени от дясноцентристкото правителство с цел борба с пандемията.

"Яхвайки" тези протести начело на гневни тълпи с мегафон в ръка, Фицо дори е арестуван в един момент.

Когато Covid-19 "залязва" от новините, той открива нова кауза – Украйна.

Така изборите през септември 2023 г. са спечелени от неговата партия отчасти с обещанието "да не се изпраща вече нито един куршум" в Киев – обещание за завой в словашката политика на въоръжаване на Украйна с артилерийски снаряди, тежко въоръжение и дори изтребители.

След победата на тези избори и формиране на коалиция с Петер Пелегрини, който по-рано го е предал, както и ултранационалистическата Словашка национална партия, той засилва тази политика.

Болницата в Банска Бистрица, в която е Роберт Фицо/ЕПА/БГНЕС

През февруари, когато се навършват две години от войната на Русия в Украйна, Фицо потвърждава несъгласието си със западната политика на въоръжаване на Киев.

Конфликтът няма военно решение, казва той, а изпращането на оръжия в Украйна само ще напълни още гробове в страната.

Русия никога не би се отказала от Крим или от украинските територии, които е завзела, Киев трябва да сложи оръжие и да потърси мир, смята Фицо.

Владимир Путин, според него, е "погрешно демонизиран" от Запада.

По време на шестте месеца на власт сега той и коалиционните му партньори предприемат чистка в словашки институции.

Реформата в правосъдието включва закриване на спецпрокуратурата, създадена преди 20 г. за разследване на сериозни престъпления и корупция. Именно тя разследваше убийството на Куцияк и шест години по-късно присъдите изглеждат все по-неосъществими.

Обществената медия РТВС (Радио и телевизия Словакия) ще бъде закрита през юни и заменена с нова с нов директор.

Фицо смята, че РТВС не може да е обективна, тъй като е постоянен конфликт с правителството и тази "неустойчива" ситуация може да се оправи само със замяна на медията.

Наблюдатели, включително опозицията, Еврокомисията и Европейският съюз за радио и телевизия, предупредиха, че тази стъпка ще нанесе удар на медийната свобода в Словакия.

Парламентът започна дебати по предложението в сряда сутринта, след което дойде новината за стрелбата. Демонстрация на опозицията срещу идеята бе бързо отменена.

Според Би Би Си 59-годишният политически ветеран Фицо вероятно ще извлече нови дивиденти от опита за убийството му.

Вицепремиерът от Словашката национална партия Андрей Данко прогнозира, че страната се насочва към "политическа война" насред четвъртия кабинет на Роберт Фицо.

Според местни медии нападателят е 71-годишният Юрай Цинтула, автор на стихосбирки и член на Съюза на словашките писатели, който е задържан непосредствено след опита за убийство със законно притежаван пистолет.

Синът на заподозрения заяви пред сайта аktuality.sk, че е шокиран от действията на баща си и заяви, че е нямал представа да е планирал покушение. На въпрос какви са политическите възгледи на баща му, той отговори, че не е гласувал за Фицо и това е всичко, което може да каже. Синът отрече също баща му да е страдал от психични заболявания или някога да е говорил за нападение срещу политик.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна