Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младшите лекари в Англия ще разговарят с представители на кабинета за заплащането си

Младши лекари държат плакати, докато стачкуват пред болницата на Университетския колеж в Лондон, 11 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Младшите лекари в Англия се съгласиха да се срещнат с правителството за разговори с независим посредник в спора за заплащането, който продължава повече от година, съобщи Британската медицинска асоциация.

От синдиката на младшите лекари заявиха, че се надяват преговорите, които ще продължат до четири седмици,  да „помогнат за излизане от задънената улица“.

Не е имало официални преговори, откакто последните преговори през декември се провалиха. Министерството на здравеопазването и социалните грижи каза, че това е "значителна стъпка напред". От март 2023 г. младшите лекари проведоха много стачки. Досега имаше малко признаци за евентуално разрешаване на спора между правителството и младшите лекари, като двете страни изглеждаха на абсолютно противоположни позиции.

Фактът, че и двете страни са готови да седнат за преговори с независим посредник, който все още не е посочен, предполага готовност да се разгледа компромисът като начин за прекратяване на безизходицата, коментира Би Би Си.

Британската медицинска асоциация поиска 35% увеличение на заплатите постепенно в рамките на няколко години. Министрите бяха готови само на около 9-процентно увеличение за последната финансова година.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна