Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фицо е стабилизиран, но състоянието му е "много сериозно"

Словашкият вицепремиер Роберт Калиняк (вдясно) и директорката на болницата Мириам Лапуникова дадоха подробности за състоянието на простреляни Роберт Фицо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е стабилизирано, но все още е "много сериозно", каза днес неговият заместник Роберт Калиняк, след като вчера Фицо бе прострелян, предаде АФП.

Хирурзите са прекарали часове на операционната маса през нощта, опитвайки се да спасят 59-годишния министър-председател след атаката, която бе осъдена от световните лидери.

"През нощта лекарите са успели да стабилизират състоянието на пациента", каза Калиняк пред репортери в болницата, в която е настанен Фицо.

"За съжаление, състоянието му все още е много сериозно, тъй като нараняванията са тежки", допълни Калиняк, който е и министър на отбраната и близък съюзник на Фицо.

Директорката на болницата в Банска Бистрица, където словашкият премиер бе транспортиран след получените рани от огнестрелно оръжие, заяви, че Фицо е бил подложен на 5-часова операция, проведена от два екипа.

"Той ще остане в интензивното отделение", каза Мириам Лапуникова.

В сряда вечерта друг заместник на Фицо Томаш Табара заяви пред Би Би Си, че вярва, че операцията е минала добре:

"Мисля, че в крайна сметка ще оцелее. Не е в животозастрашаваща ситуация към този момент".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна