Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Монева, Иван Гранитски, проф. Андрей Пантев и акад. Лъчезар Трайков удостоени с Почетния знак на президента

Снимка: БТА

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци на образованието, науката, културата и изкуството.

Президентът връчи отличията на тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков"2.

"Всички вие сте важна, неделима част от интелектуалната и духовната сила на България, и пример за нашите млади университетски преподаватели, творци, учени. Вашият труд и дела са оценени по достойнство от цялата ни общественост и далеч отвъд пределите на нашата Родина", обърна се към отличените държавният глава.

Почетният знак на президента получи академик Лъчезар Трайков - лекар, учен и преподавател в областта на неврологията.

"Истинските приоритети, както би трябвало да бъде, на нашия обществен живот са именно свързани с наука, образование, изкуство и култура", каза той.

Сред отличените са биохимикът Илза Пъжева, публицистът Иван Гранитски, историкът проф. Андрей Пантев, художникът проф. Греди Асса и едно от ярките имена в историята на българското хорово изкуство - диригентът Ваня Монева.

"Българската култура има нужда от подкрепа, защото без култура и образование едва ли ще запазим идентичността си, а пък аз като част от музикалната култура на България, от фолклора й, смятам, че нашите корени са тези, които ни държат силни", заяви маестра Монева. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна