Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден отскок на израелската икономика в началото на 2024 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономиката на Израел отскочи пред първото тримесечие на 2024 г. с темпо, невиждано от възстановяването ѝ след коронавирусната пандемия благодарение на подем в инвестициите, потреблението и държавните разходи, който частично компенсира икономическия шок от продължаващата повече от седем месеца война с "Хамас" в Ивицата Газа, показват данни на официалната израелска статистика (Central Bureau of Statistics).

Брутният вътрешен продукт скочи през първите три месеца на годината с цели 14,1% на годишна база след рязък спад с 21,7% през последното тримесечие на 2023 г. Спрямо предходното тримесечие БВП на Израел се повиши в началото на настоящата година с 3,3 на сто, показват предварителните официални данни, публикувани в четвъртък.

Това е най-солидният растеж от първото тримесечие на 2022 г. насам, тъй като пазарът на труда се възстанови забележително, след като в началото на войната срещу "Хамас" бяха призовани 300 хиляди резервисти. Потреблението в частния сектор също се възстанови забележително, нараствайки през първото тримесечие с 26,3% на годишна база след срив с 27,2% в края на 2023 г. Инвестициите пък скочиха с 49,2%, заличавайки част от срива с 68,8% през последното тримесечие на миналата година, докато растежът на държавните разходи намаля рязко до 7,1% от цели 86,3% три месеца по-рано.

Графика на БВП (тримес./тримес.)


Данните предполагат, че най-лошото от икономическите последици от военния конфликт може да е към своя край, като доверието на потребителите се доближава до нивата си отпреди войната, а пазарът на труда бързо се стабилизира след скока на безработицата през миналия октомври.

Силата на икономическия подем през останалата част от годината обаче все още зависи до голяма степен от хода на войната, като израелската армия сега е съсредоточена върху Рафах, разполагайки войски в южния град на Ивицата Газа, в който живеят повече от милион души. Тъй като Израел се доближава до пълномащабна инвазия, напрежението със САЩ, Европейския съюз и Египет се увеличи заради заплахата за цивилните и блокирането на помощта, отбелязва агенция Блумбърг.

При предположението, че войната срещу "Хамас" продължава през цялата 2024 г., но не води до по-широк регионален конфликт, агенция "Стандарт енд Пуърс" (S&P Global Ratings) прогнозира икономически растеж на Израел от едва 0,5% през тази година. Централната банка на Израел пък очаква растеж за 2024 г. от 2%, докато Министерството на финансите на страната прогнозира малко по-слаба експанзия с 1,6 на сто.

След днешните солидни данни за първото тримесечие израелският шекел поскъпва предпазливо с 0,7%, но след като в рамките на около месец поевтиня с около 4%.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени