Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Политиците с авторитарни намерения превземат медиите и правосъдната система - Фицо направи същото"

Петър Карабоев: Въпросът в Словакия е как е допуснато създаването на такава среда на омраза

"Когато управляваш, всявайки раздори, в крайна сметка се стига до това"

| Интервю
Петър Карабоев
Снимка: Стопкадър, NOVA

Въпросът в Словакия е как е било допуснато да се създаде такава среда на омраза. 

Това каза пред БНР журналистът Петър Карабоев, заместник-главен редактор на сайта "Дневник".

Днес се появи декларация на словашки медии, главните им редактори осъждат това, което се е случило, призовават за спокойствие, добави той и припомни, че на 21 януари 2022 г. Роберт Фицо е нарекъл "организирана престъпна група" журналистите, критикуващи корупцията по върховете и бездействието на прокуратурата, и призова да бъдат разследвани конкретни издания за "разрушаване на държавността". 

"Когато политиците искат да управляват, всявайки раздори, разпалвайки безотговорно теми, които разделят хората, вместо да обясняват и да търсят някакво общо решение, в крайна сметка се стига до това", коментира журналистът.

По думите на Карабоев това, че Фицо е казал за журналистите, че "повече не мога да ги понасям, а на този ще му избия зъбите":

"Когато един от най-опитните политици в Словакия, защото Фицо е вече за четвърти път премиер, си позволява такъв говор, защо да мислим, че няма една крачка към това, че някой ще извади оръжие и ще стреля. ... Нивото на натягане на страстите и на позволяване ненаказано да се злоупотребява в името на политически цели е пътят към тази трагедия. Словакия трябва да си намери изхода от нея. ... Роберт Фицо има своята вина за това, което се случи, но то се случва в някакъв контекст, защото му е позволено, защото обществото го позволява, защото медиите са превзети и се позволява, правосъдната система е атакувана, както навсякъде хората с авторитарни тенденции и намерения правят - правосъдната система и медиите да превземат. Навсякъде винаги това са първите крачки. И Роберт Фицо, когато дойде на власт, точно това направи. И хората в Словакия излязоха и протестираха, и продължават да протестират с хиляди".

Според журналиста, когато има проблем с медиите и с начина, по който се води общественият разговор за проблемите на страната, "тогава получавате едно дълбоко разделено общество, неинформирано, за да вземе правилни и разумни решения, което е объркано и започва да вярва много на дезинформация, поддава се на външно влияние, започва рязко да спада доверието към институциите, тогава остава законът на саморазправата".

Случилото се с премиера на Словакия отваря и разговор за службите за охрана, посочи още Карабоев. 

Интервюто на Людмила Железова с Петър Карабоев в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна