Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инцидентът в Арбанаси: Повдигнато е обвинение на собственика на пистолета

Димитър Бонзов (на преден план) на излизане от полицейското управление)
Снимка: Здравка Маслянкова

Повдигнаха обвинение на собственика на револвера, с който дете простреля друго дете на 12 май на празненство за рожден ден в Арбанаси. Определена е мярка за неотклонение парична гаранция от 10 хиляди лева.

Все още не са готови експертизите за причинената телесна повреда, продължава събирането на доказателства.

Бизнесменът Димитър Бонзов, с чийто законно притежаван револвер "Смит и Уесън магнум" в неделя стана инцидента, и днес запази пълно мълчание, но се яви с адвокатите си Калин Кънчевски и Милен Николов в полицейското управление във Велико Търново в късния следобед, за да му бъде повдигнато обвинението.

"Обвинението е за това, че неправилно се съхранява законно притежавано оръжие, като в следствие на това деяние са възникнали вредни последици за други лица. Ще дава обяснения, когато се съберат всички доказателства. Желае да сътрудничи. Деянието е неумишлено, деянието е непредпазливо“, коментира софийският адвокат Кънчевски.

снимка: Здравка Маслянкова

Законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години за неправилното съхранение на оръжието.

Според прокуратурата револверът на Бонзов е бил оставен без надзор на пейка в къщата му в Арбанаси и играещите наоколо деца са го помислили за играчка. Така 11-годишният син на депутат простреля в крака 12-годишна своя роднина.

Инцидентът е станал в присъствието на поне 15 възрастни.

За случая полицията е била уведомена не от присъствалите на празненството, а от Спешното отделение на великотърновската болница, където раненото момиче е било откарано с частен транспорт. 

Бонзов, който се занимава с бизнес с хлебопроизводство и хазарт, престоя в ареста няколко часа и беше освободен.

Раненото момиче се лекува в софийска болница.

Отделът за закрила на детето във Велико Търново прави проучване за инцидента, но на този етап може да се направи предположение, че случилото се е нелеп инцидент, а не е резултат от родителска небрежност, заявиха за БНР социалните работници.

На този етап няма яснота дали родителите на двете деца ще предявят съдебни претенции към собственика на оръжието, с което стана инцидента. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени