Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски отиде в Харков

Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Изключително тежка е ситуацията в Харковска област, но Харков в никакъв случай не трябва да пада!".  

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, който посети днес втория по големина град в страната - само на 30-ина километра от границата с Русия, и проведе там съвещание с командването на въоръжените сили. 

Руските сили се опитват да пробият този нов участък на фронта по две направления - през градчето Вовчанск (на североизток от Харков и на 5 километра от границата). Украинските подразделения засега удържат щурма, но министърът на вътрешните работи Игор Клименко обяви, че руснаците са навлезли в селището от север и дори са започнали да затварят местни хора в мазетата им.

Второто направление е през село Липци, което е на север от областния център и точно между него и руската граница.

В Москва твърдят, че откакто са предприели офанзивата, са превзели вече 12 украински села там.

Киев съобщи за успешна операция срещу окупирания Крим. Късно снощи бил поразен главният склад за ракетно-артилерийско въоръжение на военното летище "Балбек", северозападно от Севастопол. В съобщението се казва, че през следващите няколко часа в района имало серия от експлозии. 

Версията на руските власти е, че са прехванали над Крим и унищожили 5 ракети ATACMS, а също и 11 украински морски дрона.

В Брюксел - на заседание на военния комитет на НАТО - председателят му адмирал Роб Бауер призова съюзниците да не бавят военната помощ за Украйна:

"Днес е 813-ият ден от началото на войната, която Русия си мислеше, че ще е само тридневна. Украйна показа на света, че е способна да постигне безпрецедентни успехи на бойното поле. Няма нещо, което да не могат да направят. Имат обаче нужда от помощ и тя вече пътува към тях".

Правителството на Дания обяви днес, че изпраща нов пакет от помощ за Украйна - за противовъздушната ѝ отбрана и артилерията - на стойност 815 млн. долара. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна