Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картини от художествената галерия в Тутракан гостуват на Силистра

Снимка: Незабравка Кирова

Картини от художествената галерия в Тутракан гостуват на Силистра. Изложбата бе открита днес и ще остане до средата на месец юни.

Експозицията показва 42 картини – живопис, като сред авторите са съвременните художници проф. Десислава Минчева, проф. Ивайло Мирчев, доц. Пеньо Пенев, доц. Йордан Йорданов, доц. Иван Узунов, Янко Янев и други.

Изложбата бе открита с вернисаж. Картините са подбрани от фонда на галерия "Жельо Тачев" в Тутракан лично от директора на художествената галерия в Силистра Йордан Колев:

убави картини, за да ги покажем в нашата галерия. Преди две години показахме Дуловската художествена галерия, сега Тутраканската, пък в същото време ние занесохме наши творби, подбрани, за галерията в Тутракан -  разменни начала."

Това са картини събрани главно от пленера, който ежегодно се провежда в Тутракан съвместно със Съюза на българските художници:

 оттам поканват много известни автори, които рисуват в Тутракан, а след това оставят по две картини за художествената галерия."

Галерията в Тутракан разполага във фонда си главно с творби на художници-съвременници, докато силистренската художествена галерия няма средства за закупуване на нови картини и разчита единствено на фонда си от 1600 творби – шедьоври на Златю Бояджиев, Владимир Димитров – Майстора, Стоян Венев и други класици.

Снимки - Незабравка Кирова.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени